Berdoalah!!!

Berdoalah!!!

04 September 2015

Tahap Ilmu

Bismillahirrahmanirrahim.

Tarbiah Allah buat hambaNya bukan sehari dua, bukan setahun dua, ia memakan masa.
Jika berasa sudah cukup, sudah hebat, ternyata itu baru permulaan diuji. Bahkan jauh daripada itu lagi akan diuji. Mempelajari sebuah ilmu, jika dirasakan sudah banyak, sudah bangga diri, bahagia, sombong, ketahuilah itu baru tahap pertama. Perlu diketahui tahap ilmu itu ada tiga menurut Saiyidina Umar AL-Khatab.


Setiap kali memerhati bicara sahabat-sahabat di laman facebook, ternyata yang kerap mengadili sesuatu pernyataan adalah mereka yang baru mengenal ilmu. Tidak salah untuk melontarkan pendapat dan buah bicara, kerana daripada itu mereka belajar. Ana tidak berhajat untuk menuding jari, ternyata ana juga salah seorang daripada mereka yang berasa sombong dengan ilmu yang dimiliki. Ampunilah dosaku ya Allah. AlFaqir yang hina ini baru sahaja menuntut secebis ilmu, tetapi sudah merasakan hebat, bahkan sudah berasa lebih daripada mereka yang tidak mempelajarinya.

Ternyata tahap ilmuku ini baru permulaan.

Mood menyiapkan assignment Faraidh. Apabila mengira pecahan, sudah merasa hebat. Terlintas di hati ingin mengatasi para asatizah yang menceburi bidang faraidh. Allahu...

Kurniakan kepadaku kefahaman ya Allah. Agar suatu masa aku juga mampu melalui tahap tawadhuk dan merasai diri ini tiada apa-apanya jika dibandingkan dengan ilmuMu.

Mudahan usahaku  .mempelajari ilmuMu menjadi bonus buat Islam meskipun ianya Kifayah.


No comments: