Berdoalah!!!

Berdoalah!!!

13 October 2015

Coretan Lepas

Bismillahirrahmanirrahim.

Setiap hari yang dilalui perlu diingatkan dengan satu perkara.
Niat.
Meluruskan niat.
Memperbaharui niat. Tajdid niat.
Setiap kali menulis di halaman muka buku, di laman blogger. Hati tersapa. 
Jika tidak tulis, tak dapat sampaikan.
Masyarakat tidak tahu.
Jika berdiam, tidak dikenali.
Orang kurang percaya.
Ingin jadi diri sendiri yang berpegang pada keupayaan dan potensi diri.
Berbahagialah membawa Islam.
Allah sebaik-sebaik pengadil. Mengadili akan niat hambaNya.

Ruang berkongsi, mudahan ada yang beroleh manfaat.
Jika tiada yang beroleh manfaat? Hm... pulangnya kepada penulis yang setia menulis. :-)

Kadangkala bicara mengenai hati, murobbi bertanya tentang hati, Sahabiah tanya masalah hati, anak didik tanya tentang hati, anak usrah tanya tentang hati. Sejauh mana masalah hati. Kita bukan maksum. Satu caranya, usah melayan masalah hati. Bimbang melarat hingga terkesan pada ibadah. 

Laman sosial juga satu faktor membuatkan hati bersarang dengan masalah hati. Meninggi diri, menunjuk diri, semua baik belaka. Susah nak nampak buruk. Kadangkala sikap-sikap tersebut ada pada diri ini. Untuk menghakis perasaan tersebut, ikhlaskan perkongsian demi tuntutan sebuah ilmu. Selain itu, budaya stalker. Tak salah untuk tahu. Tetapi kalau setiap jam, setiap hari stalker bukankah itu mencari kebinasaan sendiri. Cukuplah hanya berpegang kepada sekali sahaja untuk tahu. Selainnya abaikan. Berjihad dengan nafsu itu lebih besar tuntutannya berbanding berjihad di medan perang. Penulis juga mempunyai fitrah seperti orang lain untuk mengetahui. Stalker, taip sahaja nama muncullah orangnya. Sejauh mana dan sedalam mana keinginan untuk tahu? Jangan pula biarkan mata hatimu tertutup untuk membezakan antara tahu ilmu atau tahu maksiat. 

Kaedah ini mudah untuk membezakannya. Jika hati berdebar malu dengan Allah datang dengan tiba-tiba, itulah maksiat. Maka bersegeralah tinggalkan perkara tersebut. Sungguh Allah tidak meredhai perkara itu. Waspada dengan hatimu.

Memetik satu ayat AlQuran daripada pembacaan nukilan imam Al-Ghazali.
Sesungguhnya, pada yang demikian itu menjadi pengajaran bagi orang yang mempunyai hati. Qaf:37

Like banyak atau like sikit, asalkan punya usaha untuk menyampaikan. Bersahabat di alam maya, perlu kepada sangka baik yang sangat tinggi. Keberkesanan dakwah bukan terletak kepada banyaknya like, banyaknya share. Ia terletak pada kesan pada hati yang menerimanya. Adakalanya ana pernah menerima mesej peribadi, wassap persendirian. Mereka menyatakan masalah, meminta tunjuk ajar, bertanyakan soalan dan lain-lain lagi. Rupa-rupanya, mereka terkesan dengan tulisan yang telah dikongsikan. Walaupun tiada like, tidak share, rupanya mereka pegang pada kata-kata yang ditulis dalam diam. Alhamdulillah.

Ana ingin kongsikan kembali coretan lepas sebagai ingatan bersama. Mudahan bermanfaat.

.......

http://muslimahqawiyah.blogspot.my/2013/12/karyaku-tidak-perlu-untuk-dihargai.html

salam alaik!
wahai penghuni bumi Allah, ketahuilah! tiada yang indah melainkan indah itu di hati.

ana kekurangan mood untuk menulis semenjak ini. Terimbau kepada kekurangan diri. ana tidak berhajat untuk semua untuk menghargai karya yang ana tulis. walaupun berjela panjang, singkat perenggannya, penyampaian yang tidak seberapa, ana jatuh seketika apabila melihat karya orang lain dihargai.

ana ditegur oleh Allah. apakah tujuan ana menulis?

ana dihentak dengan berbagai persoalan. apakah semata-mata untuk menunjuk dan mempunyai ramai follower?

apakah semata-mata untuk menunjukkan kita baik dan pandai bermadah di khalayak ramai?
maafkan aku ya Allah.

kembali bersemangat menulis. ana ingin kongsikan sebuah cerita yang dipetik daripada pengalaman seorang pelajar pondok yang mengaji bersama tok gurunya. ana menjadi saksi dan cerita ini di olah oleh ana sendiri.

Suatu ketika, pelajar tersebut bertanya kepada gurunya. Wahai guruku, jika kau diberi peluang untuk menulis sebuah buku dan diedarkan dikhalayak umum, apakah kau akan menyetujuinya untuk menulis? Jawab guru itu, "ya sudah pasti".

tanya pelajar itu lagi. Bagaimana pula identitimu sebagai penulis buku tersebut, adakah kau ingin memberitahu kepada seisi dunia, bahawa itulah buku yang kau tulis?

Jawab guru itu, "aku akan menulis namaku, agar orang lain dapat merujuk kepadaku jika tulisan yang aku tulis itu terdapatnya kesalahan atau kekeliruan dalam pemahaman. Aku juga akan menulis latar belakang pengajianku sekadar yang perlu agar tidak terbit perasaan yang tidak baik oleh pembaca kepadaku. Tetapi aku tidak berhajat kepada pembaca untuk menghargai dan menitipkan kata-kata pujian di atas karyaku. Cukuplah Allah yang membalasnya. Niatku sekadar berkongsi dan memanfaatkan ilmu yang ada. Jika ada yang cuba untuk memberi penghargaan kepadaku, aku akan terima untuk pertama kalinya, tetapi tidak untuk kali keduanya. cukuplah sekali aku meraikannya, jika yang kedua itu aku anggap sebagai suatu kerosakkan yang bakal menerbitkan rasa ria' di dalam hati."

pelajar itu lalu terdiam.

p/s: pesananku, biarlah tiada yang menghargai sebarang karyaku. ana akan berusaha untuk mencontohi peribadi mulia ini. terus menulis, walaupun rasa tiada yang membaca, Allah kan ada untuk membacanya. Allah baca straight to my heart :-)

karyaku tidak perlu untuk kau hargai, cukuplah sekadar untuk kau faham dan kau amalkan.
No comments: