Berdoalah!!!

Berdoalah!!!

11 June 2015

Kitab-kitab terdahulu

Bismillahirrahmanirrahim.

Umar Bin Khatab melaporkan, "Pada suatu hari semasa kami sedang duduk dengan nabi Muhammad, tiba-tiba muncul seorang lelaki yang memakai pakaian yang sangat putih, bersih dan rambutnya hitam berkilat. Tidak ada tanda-tanda beliau baru datang dari jauh. Tidak seorang dikalangan kami mengenali orang itu. Lelaki itu datang lalu duduk betul-betul di hadapan Nabi, sehingga kedua-dua lutut lelaki tu bersentuhan dengan kedua-dua lutut Nabi. Kemudian lelaki itu meletakkan kedua-kedua belah tapak tangannya di atas paha Nabi, lalu bertanya, "Wahai Muhammad! Terangkan kepadaku, apakah itu Islam?"
Jawab Nabi, "Islam adalah kamu mengakui tiada tuhan selain daripada Allah dan Muhammad itu pesuruh Allah, kamu sembahyang, kamu membayar zakat, kamu berpuasa sepanjang bulan Ramadhan, dan kamu menunaikan haji apabila mampu."
'Betul,' kata lelaki itu. 
Kami semua berasa hairan, kenapa pula beliau yang bertanya kemudian beliau pula yang mengatakan jawapan itu betul.
Kemudian lelaki itu bertanya lagi, "Terangkan kepadaku, apakah itu iman?"
Jawab Nabi, "Kamu percaya kepada Allah, percaya kepada Malaikat-malaikatnya, percaya kepada kitab-kitab suci, percaya kepada RasulNya, percaya kepada hari Akhirat, dan kamu percaya kepada takdir Allah, samada yang baik mahupun yang buruk." 
"Betul," Kata lelaki itu. 
ila akhar.... Riwayat Muslim


*yang mengajukan pertanyaan itu ialah malaikat.

Penulisan pada hari ini, saya ingin fokuskan pada  perkara yang ketiga tentang Iman. Iaitu, percaya atau beriman kepada kitab-kitab Allah yang telah diturunkan kepada Nabi-Nabi dan RasulNya.

Seperti yang sedia kita pelajari, AlQuran adalah kitab suci daripada Allah yang telah diturunkan kepada Nabi Muhammad S.A.W. Bukan AlQuran sahaja yang perlu kita beriman dan kita yakini, bahkan kitab-kitab yang terlebih dahulu diturunkan sebelum AlQuran juga turut diimani. Seperti Lembaran-lembaran Ibrahim yang diturunkan kepada nabi Ibrahim, Kitab Taurat yang telah diturunkan kepada Nabi Musa, Kitab Zabur yang diturunkan kepada Daud A.salam, dan Injil yang telah didatangkan kepada Nabi Isa A.S. Adapun kitab-kitab lainnya juga telah diturunkan kepada semua nabi, cumanya tidak mendapat khabar dan berita mengenai namanya. Walaubagaimanapun, kita hendaklah percaya bahawa semua kitab yang datang dari Allah adalah benar.

Sebelum membincangkan lebih mendalam mengenai kitab Alquran, ayuh kita kupasi serba sedikit pengetahuan berkaitan Lembaran-lembaran Ibrahim, Kitab Injil, Zabur dan Taurat.

Sesungguhnya lembaran-lembaran Ibrahim pada zaman kini tidak wujud lagi. Adapun Taurat, Zabur dan Injil, terdapat perubahan yang telah dilakukan oleh yahudi dan nasrani. Mereka telah menukar ayat-ayatnya dari tempat-tempatnya. Sebahagian ayat juga mereka telah hilangkan. Mereka telah memasukkan ke dalamnya beberapa banyak pandangan yang berasal dari diri mereka sendiri. Hal ini juga diperakui oleh Yahud dan Nasrani. Menurut mereka, ktab-kitab asli yang diturunkan kepada Musa, Daud dan Isa tiada lagi di sisi mereka. Hanya terdapat terjemahan-terjemahannya, yang sentiasa mengalami perubahan, pertukaran, bertambah dan berkurang. Terbukti apabila dengan membaca Kitab-kitab ini, kita pasti akan menjumpai padanya banyak perkara yang tidak mungkn datang daripada Allah. Terang lagi bersuluh, kitab-kitab yang diturunkan oleh Allah kepada Musa, Daud, dan Isa itu telah bercampur baur kalam Allah dengan kalam manusia. Oleh kerana itu, tiada di suruh untuk beriman akan kitab-kitab terdahulunya melainkan sekadar percaya bahawasanya Allah telah mengutuskan Rasul-rasulNya membawa hukumNya kepada setiap ummat yang terdahulu sebelum AlQuran.

Kitab Alquran adalah kitab terakhir turun dari sisi Allah Taala.

Untuk beriman dengan Alquran, hendaklah terlebih dahulu mengenali perbezaan yang terdapat di dalam Alquran dengan kitab-kitab yang terdahulu. Terdapat 7perkara perbezaan antaranya:

1) Keaslian.
Kitab-kitab yang datang sebelum AlQuran telah hilang keasliannya. Bahkan yang wujud tidak ada sama sekali. Adapun AlQuran itu terpelihara ayat-ayatnya, huruf-hurufnya yang asal sebagaimana diturunkan dari sisi Allah Taala, tiada sediktpun perubahan pada huruf atau harakatnya.

2) Bercampur perkataan.
Kitab-kitab sebelum AlQuran telah dicampur baurkan dengan perkataan manusia dengan kalam Allah. Bahkan diakui oleh pengkaji bahawa sebahagian perkataan yang terdapat dalam kitab-kitab ini dicampuri dengan perkataan manusia. Sehingga tak mungkin lagi diketahui mana di antaranya kalam Allah dan mana yang bukan. Adapun AlQuran, kita jumpai padanya kalam Allah yang suci, tiada bercampur dengan sesuatu perkataan yang lain. Mengambil contoh kepada riwayat hidup Rasulullah S.A.W atau sejarah Islam, mereka tidak campurkan dengan AlQuran. Semua itu dituliskan dan dipelihara dalam kitab-kitab selain AlQuran.

3) Sejarah.
Kitab-kitab sebelum AlQuran meskipun telah djumpai pada sebilangan kecil bangsa di muka bumi ini, tidak satu pun yang dapat dipertanggungjawabkan dari segi sejarah. Kebanyakannya tidak dikenal asal usul, pada masa bila, dan dari mana ia datang. Adapun AlQuran sesungguhnya telah dipastikan oleh saksi-saksi sejarah yang kuat dan tetap. Tiada dapat disangsikan oleh sesiapa pun. Bahkan daripada itu, setiap ayatnya, bila dan di mana ia diterima dapat dipertanggungjawabkan.

4) Bahasa.
Bahasa yang digunakan oleh kitab-kitab terdahulu sesungguhnya sangat jarang dijumpai dan digunakan. Jika ada sekalipun, tiada orang lagi yang berkomunikasi secara meluas dengan bahasa itu. Andaikata kitab itu masih ada lagi, mustahil akan ada manusia yang memahaminya dan mengikuti hukum-hukumnya. Adapun bahasa AlQuran, ialah bahasa yang hidup, diucapkan oleh berpuluh-puluh juta manusia dan difahami ramai manusia. AlQuran dikaji dan dipelajari di seluruh pelusuk dunia. Mudah untuk dipelajari, difahami dan mengikut hukum-hukumnya. Meskipun ada yang tidak mempunyai masa belajar, boleh berjumpa dengan orang yang memahami makna-makana AlQuran dan hukum-hukumnya.

5) Masa
Kitab-kitab terdahulu ternyata isinya adalah khusus untuk sesuatu masa, tidak untuk zaman. Dan tiada satu kitab pun diantaranya yang ditujukan kepada seluruh manusia. Umat yang menerima kitab-kitab ini bukanlah umat yang kekal, melainkan terhad pada sesuatu masa. Tetapi apabila diperhatikan AlQuran, kita pasti akan ketahui bahawa ucapan-ucapan di dalamnya ditujukan kepada jenis manusia di setiap tempat. Demikian itu, adalah mungkin bagi manusia mengamalkan tiap-tiap hukum yang digariskan dalam AlQuran mengikut tempat dan zaman. Juga disaksikan bahawa AlQuran itu diturunkan untuk seluruh alam dan untuk sepanjang zaman.

6) Kandungan Isi
Kitab-kitab terdahulu, meskipun masing-masing mengandungi perkara-perkara kebenaran dan kebaikan, mengajar manusia akan asas-asas akhlak dan kebaikan, dan menunjuki manusia melalui jalan yang lurus tetatpi tiada satu yang melingkupi seluruh kebaikan dan kebajikan sehingga tiada yang tertinggal walau sedikit. Membezakan AlQuran daripada seluruh kitab ialah bahawa AlQuran telah mengumpulkan kandungannya semua yang termuat dalam kitab-kitab yang terdahulu.

7) Tercemar dengan perkara yang tidak baik.
Apabila kitab-kitab yang terdahulu tidak diambil peduli, maka masuklah ke dalamnya banyak perkara yang tidak sesuai dengan akal dan hakikat. Bahkan sebahagian kitab-kitab ini ada diajarkan perkara-perkara yang bernilai keji dan mungkar. Tetapi AlQuran bersih sebersihnya daripada perkara seperti itu. Tiada yang menyalahi akal dan hakikat, tiada menyesatkan dan sedikitpun keburukan.

Apabila telah mengenal perbezaan antara AlQuran dan kitab-kitab lainnya, maka mudahlah kita mengert apa yang selayaknya untuk kita beriman dengan AlQuran berbanding kitab-kitab yang lain.

Perlu membenarkan kitab-kitab yang terdahulu dengan percaya bahawa kitab-kitab ni berasal daripada Allah, merupakan kitab yang benar, dan tiadalah tujuan yang sama dengan apa yang hendak disempurnakan oleh AlQuran.

Beriman dengan Alquran itulah yang disuruh dalam Islam. Setiap laafaz yang ada dalamnya terpelhara. Setiap kata di dalamnya adalah benar. Mengikut perintah-perintahnya adalah wajib. Dan setiap yang menyalahi dan menentang hukum-hukumnya patutlah ditolak.

Alhamdulillah, pengisian ini mudahan bermanfaat. Alquran disematkan di hati. Jika kata beriman dengan AlQuran, mestilah mengetahui kitab-kitab yang terdahulu. Bagaimana ingin beriman, jika rukun Iman pun tidak difahami. Malulah hai jiwa pencari ilmu, anak didik darjah 3 pun menghafaz hadis rukun Iman di atas dan tahu kitab-kitab yang terdahulu. :-)


Ramadhan semakin menghampiri kita, yuk beramal dan membaca AlQuran.
Ramadhan semakin dekat, semakin ramai memberi salam ke rumah. Anak angkat mak hulur beras, hulur kurma. Orang masjid memang suka memberi. Walaupun pernah sekali berkenalan dengan mak, adik-adik tahfiz yang dulu pernah duduk di rumah, mesti akan datang menghulur sesuatu sebagai sumbangan. Nasib baik adik-adik, tak dah dicalonkan mak dah. :-)

Fokus Ramadhan. InsyaaAllah jumpa dikemudian hari.
Jiwa mendidik sebentar lagi ingin mendidik, ingin menyampaikan sesuatu kepada masyarakat. Hajat doa.


No comments: