Berdoalah!!!

Berdoalah!!!

23 February 2015

Pemergiannya

Bismillahirrahmanirrahim.

Cintaku pada bahasa Alquran dan Kitab Alquran telah membangkitkan semangat ini lebih menghayati dunia dan bersemangat mengejar akhirat. Kesibukan hari demi hari, Allah detikkan jua hati ini untuk mencoretkan sesuatu. Semoga menjadi ibrah dalam kehidupan. :-)

Terimbau satu kata-kata yang meniti dibibir salah seorang penceramah motivasi sehari sebelum pemergiaan Allahyarham Tuan Guru Nik Abdul Aziz. Katanya, "Orang akan ketawa gembira menyambut kelahiran kita, dan menangis sayu meninggalkan kita." Allahu. Terinspirasi, suatu hari nanti diri ini akan berusaha untuk menjadi seperti yang dikatakan oleh penceramah itu tadi.

Pemergian Tuan Guru amat dirasai, apatah lagi ketika itu kematiannya  diketahui semasa menziarahi ayah sahabat yang tengah sakit. Allahu Allah, umpama percaya dalam tidak tetap perlu redha dengan ketentuannya. Solat ghaib sudah dilaksanakan, Allah izin solat bersama anak-anak murid. :-) InsyaaAllah 2 minggu lagi kami sekeluarga akan datang menziarahi pusara Tuan Guru. Semoga Allah terima amal ini. Taqaballahuminna waminkum.

Kasih ulama, kasih nabi, kasih ibu bapa, kasih semuanya gambaran kepada kasih kepada Allah.
Semoga Allah redha, dan lapangkan dada ini, luruskan jalan ini, mudahkan melintasi menuju ke SyurgaNya.

Nisbah amal dan dosa, rahmat Allah itu yang dikejari.
Allahu musta'an.

-pena Hidayah-

No comments: