Berdoalah!!!

Berdoalah!!!

13 March 2014

Kejar yang di idamkan, yang ada dijadikan simpanan, bila dah dapat dilepaskan.

Bismillahirrahmanirrahim...

Salam alaik! Allah beri keizinan dan juga kekuatan untuk hambaNya ini mencoretkan ilmu dilapangan blogger ini.

Allah izin sekarang ini menjalani latihan praktikal di sebuah badan berkanun dalam unit audit. Walaupun latihan ini tidak menepati secara majoriti kursus yang di ambil, cukuplah diri ini bersyukur ditempatkan dibahagian yang hampir dengan kursus yang ana ambil. setakat ini, ana masih mampu untuk menguruskan kehidupan dengan bergelar seorang yang berkerjaya.

Terlintas difikiran, satu ilmu yang ingin dikongsikan. Tertarik untuk berkongsi sesuatu yang bermanfaat, mudahan ia akan mengalir hingga ke akhir hayat.

Mengambil daripada intipati sebuah novel berskrip "aku ada wali" karya Fatimah Syarha dan Dr. Farhan Hadi. Setiap manusia mendambakan sebuah kehidupan yang bermakna, bahagia, dan membawa hingga ke jannah. Proses untuk menggapai redha Allah itu bukan mudah, bahkan ia mengambil masa yang lama dan berperingkat. Sebagai seorang muslimah, target membina sebuah keluarga bermula daripada dirinya sendiri. Bagaimana peribadinya yang dicorak seusia remaja, seusia dewasa, itulah yang bakal dicorakkan kepada bakal keluarganya. Prinsip yang di ambil ialah berhati-hati sebelum terjebak. Dewasa kini, ramai yang mengambil mudah dengan perasaan, senang dijentik dengan janji manis, kesudahannya habis madu sepah dibuang. Naudzubillahi min zalik.

Apakah wujudnya berbagai watak lelaki yang berwajah seribu? Mengejar yang solehah, meninggalkan yang setia, mengejar yang baik hati meninggalkan yang cantik, mengejar yang pemurah meninggalkan yang kaya.

Konsepnya mudah, dia kejar yang di idamkan, yang ada dijadikan simpanan. bila dah dapat dilepaskan.

bersambung....

No comments: