Berdoalah!!!

Berdoalah!!!

30 September 2012

usaha mengembalikan perbankan Islam.

kini berada di rumah, waktu pagi yang hening di kampung halaman, mendengar kokokan ayam  dan juga alarm handphone abah  yang setiap 10 minit berbunyi. selang 5minit alarm mak pula. sayangnya tiada siapa yang bangun. dengar azan baru lah sibuk2 nak bangun. :)

alhamdulillah, ana telah menghadiri sebuah seminar matematik kewangan pada hari sabtu yang lepas. jujurnya, basic kewangan bukanlah satu platform untuk ana bangga-banggakan. basic x past, x bleh kehadapan. jadi jom cari alternatif untuk mendalami basic kewangan.

"seorang mathematician tidak takut akan nombor." kata yang dipetik oleh speaker ke-2 dari UKM ketika menyampaikan slide kepada kami yang penuh dengan eksperimen nombor.
kami takut Allah! ^^

menurut beliau, bukan bidang kita untuk berbicara mengenai halal haram sesebuah formula dan mempelajari dan mengeluarkan hukum tersbut. hati ini terdetik, iyalah kami bukannya belajar cara memberi fatwa, kami seorang financial mathematician.

katanya lagi, tugas kamu adalah untuk membuktikan formula tersebut betul atau tidak atas dakwaan yang telah dinyatakan oleh panel syariah. jadi, penuh isi seminar itu dengan bukti-bukti pengiraan mengenai formula yang digunakan dalam bank.  ladtop beliau hampir kekurangan memory disebaban nak "run" random probability untuk 1000 test. hasil daripada pembelajaran tersebut. ana ingin mempelajari stochastic!

ana terkesan dengan hujahnya. formula yang digunakan di bank konvesional dan islamic, sama sahaja dari sisi pandangan awam. perspektif ini memang tidak dapat diubah, kerana orang awam memang bukan bidangnya untuk mendalami formula tersebut. selalunya mereka akan melihat kepada interest yang murah, dividen yang tinggi, dan sebagainya. padahal mereka tidak cuba untuk memahami konsep islamic finance yang sebenarnya.

antara pandangan awam terhadap islamic finance. istilah sahaja yang berbeza, pinjaman ditukar pembiayaan, interest di tukar hibbah. seolah-olah ingin menghalalkan yang sudah jelas haram. sedangkan peratus Hibbah itu sama sahaja dengan interest yang dikenakan oleh bank konvensional. di manakah islamicnya? satu lagi, apa yang lainnya? islamic bank dan konvensional pakai formula yang sama. apa yang bezanya?

itulah antara kata-kata orang awam yang dapat disimpulkan setakat ini.

mudah jawapan speaker tersbut.
memang benar orang awam memerlukan perbezaan dalam islamic finance. tetapi setakat ini, di Malaysia hanya berkemampuan untuk mengubahnya dari segi akad. kita perlu ingat, masakan 50 tahun mampu mengubah pemikiran konvesional yang telah bertapak lebih 500 tahun di negara ini. para pemikir seperti kamulah yang akan berusaha untuk kembalikan 100% islam dalam perbankan islam di Malaysia. ayuh sahut cabaran untuk mengembalikan 100% Islam dalam kehidupan.

ambil sebuah analogi untuk menerangkan persamaan harga pasaran yang ditawarkan oleh bank islam dan bank konvesional.

ok, terdapat 2 bekas tin Air. satu air 100 plus, dan satu lagi calsberg. Harga hundred plus katakan RM2, dan Caslberg pun sama. (mengikut harga pasaran katakan) (saya tidak mengetahui harganya yang sebenar). bagaimana orang Islam boleh mebeli air 100 plus, sedangkan mereka mengetahui harga ke-2 nya sama?
jadi, perlukah kita ingin berdebat dengan mengatakan air 100 plus perlu dikurangkan harganya, kerana ia halal berbanding carlsberg? renungkan...

benar, perbankan Islam tidak 100% bercirikan Islam. tetapi sekurang-sekurang kita tidak memilih yang sudah jelas haramnya. untuk mengembalikan 100% islam bukan mudah, bersabarlah... kerana kita perlu mengambil kira akan kebarangkalian darurat yang bakal berlaku di Malaysia jika 100% Islam diamalkan secara mendadak.

pesanan daripada Financial mathematican, kami akan berusaha untuk mengembalikan izzah Islam dalam perbankan Islam di Malaysia. jika kami tidak mampu untuk mengembalikannya, mungkin generasi yang akan datang. insyaAllah.

bukan mudah dan bukan susah untuk Islam. teruskan dengan usaha ini, insyaAllah Allah akan permudahkan.

No comments: