Berdoalah!!!

Berdoalah!!!

10 June 2013

Mencari hati yang hilang.

Salam dihulur, mudahan ia disambut dengan kasih sayang dari tuhan. Yuk kita menjadi baik. Baik di mata Allah. Jangan mengenepikan hak fitrah yang inginkan kepada kebaikan.

Pernahkah anda merasai kehilangan? kehilangan yang dimaksudkan adalah kasih sayang daripada Allah. Setiap kali di uji, anda berasa 'down'. seolah-olah tiada yang memahami. Anda sudah banyak melakukan amal kebaikan, sedangkan hati hilang entah ke mana. Your heart is missing!

Hati hilang, perlu dicari. Seperti anda dahagakan air, anda cari air untuk menghilangkan dahaga. Ingat pilih air! Jangan pula memilih air laut yang masin, hanya menambah haus. Begitulah perumpamaan hati yang hilang, cari dengan wasilah yang sohih dan jangan mencari ke arah jalan yang fasiq. Berbalik kepada hati yang hilang. Carilah dengan hati yang merendah diri di dalam solat, carilah dengan cara berbicara dengan tuhanmu di dalam doa.

Carilah dengan mata hati, jangan sesekali berhenti. Jika kau berhenti mencarinya, kau sendiri yang akan menyesal dan kebarangkalian untuk mendapat hati yang hilang itu adalah sangat tipis.

Percayalah, bahawa Allah itu maha pemurah. Melimpahi rahmatNya kepada semua makhlukNya.

Ana berpesan. Solatlah di awal waktu, AlQuran jangan sekali ditinggalkan, berdoalah dengan sebenar-benar pengharapan. Allah itu sangat baik. Percayalah.

Bagi yang sudah jauh dengan TuhanNya, bersegeralah bertaubat. Beranilah untuk berubah, kelak ana bimbang esok adakah masa yang tersisa untuk berubah? Ayuh kita renungkan hadis qudsi di bawah:

Dari Anas r.a, katanya : ” Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda :
Telah berfirman Allah Ta’ala :
Wahai anak Adam ! Setiap kali engkau berdoa berharap kepadaKu, Aku akan tetap mengampunimu atas segala dosa yang engkau lakukan, dan Aku tiada peduli.Wahai anak Adam ! Andaikata dosa-dosa kamu setinggi langi kemudian kamu memohon keampunanKu, nescaya Aku akan mengampunimu.Wahai anak Adam ! Andaikata engkau datang padaku dengan dosamu sepenuh bumi ini, kemudian engkau menemuiKu, pada hal tiada engkau menyekutui akan Aku dengan sesuatu pun, nescaya Aku akan datang kepadamu dengan keampunan sepenuh bumi pula.


Sebenarnya hati ini cinta kepada Mu
Sebenarnya diri ini rindu kepada Mu
Tapi aku tidak mengerti
Mengapa cinta masih tak hadir
Tapi aku tidak mengerti
Mengapa rindu belum berbunga

Sesungguhnya walau ku kutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau ku siram
Dengan air hujan dari tujuh langit Mu
Namun cinta tak kan hadir
Namun rindu takkan ber bunga

Ku cuba menghulurkan
Sebuah hadiah kepada Mu
Tapi mungkin kerana isinya
Tidak sempurna tiada seri

Ku cuba menyiramnya
Agar tumbuh dan berbunga
Tapi mungkin kerana airnya
Tidak sesegar telaga kauthar

Sesungguhnya walau ku kutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau ku siram
Dengan air hujan dari tujuh langit Mu
Namun cinta tak kan hadir
Namun rindu tak akan berbunga
Jika tidak mengharap rahmat Mu
Jika tidak menagih simpati
Pada Mu ya Allah

Tuhan hadiahkanlah kasih Mu kepadaku
Tuhan kurniakanlah rinduku kepada Mu
Moga ku tahu
Syukur ku hanyalah milik Mu

#Sesungguhnya Raihan
 

No comments: